RAG-AND-BONE – HOW LONG IS THE DARK?

Zanger-gitarist Mats Nilsson, mandoline-, elektrische gitaar- en lap steelspeler Pelle Johansson, bassist Lars Magnusson en drummer David Svedberg vormen sinds 2007 de Zweedse folkrockformatie ‘Rag-And-Bone’ uit Malmö. Ze debuteerden toen als vertolkers van folkrock en bluesmuziek op plaat met een naar de groep vernoemd album dat in 2010 werd opgevolgd door de plaat “Novice Pioneer” en in 2016 schreef ik voor ‘Rootstime’ een recensie over hun derde album “Everything Can Be Burnt But The Truth”.

Het handelsmerk van deze Scandinavische band wordt voornamelijk gevormd door ‘seventies’ rockmuziek en groepen als ‘The Band’, ‘Grateful Dead’ of ‘Led Zeppelin’ en hun charismatische frontman Robert Plant doen daarbij vaak dienst als inspirerend voorbeeld. Hun nieuwste en vierde album “How Long Is The Dark?” werd door de band zelf geproducet en bestaat uit acht tracks die allemaal van tekst en muziek werden voorzien door frontman Mats Nilsson.

Die acht nummers zorgen toch voor zo’n 40 minuten stevige muziek, mede dankzij de twee nummers “And Then…” en “A Company Of One” die elk tegen de zes minuten aanleuren en door het meer dan 8 minuten durende rockepos “Death, Is That You?”. De ‘Rag-And-Bone’-mannen (‘voddenmannen’ in het Nederlands) recycleren er lustig op los en frequenteren daarbij muziekgenres als oude Deltablues, gospel, bluegrass en traditionele country.

Op die manier creëren ze hun eigen rootsrocksound die te horen is op dit album “How Long Is The Dark?”. Bij de volgens ons beste tracks horen de ‘Led Zeppelin’-achtige openingssong “First Man Up”, folkrocker “Pangea”, de soulvolle en wat dromerige ballad “And Then…”, het door catchy gitaarriffs ondersteunde “Your Latent Judas” en het op de bijgaande video te beluisteren countrybluesnummer “The Last”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Electric Mud Records

video